Quantcast
Channel: Ganxets
Viewing all 241 articles
Browse latest View live

Ninoteràpia. Montrebei, Paret de Catalunya

$
0
0

La concentración que exige la escalada aleja lo cotidiano de nuestros pensamientos. Olvidas todo aquello superfluo y tu vida se reduce a los cinco metros inmediatos que te rodean. Y ésa es, precisamente, una de las mayores virtudes de nuestra actividad: su poder de evasión

Cuanto mayor es la exigencia, mayor capacidad de olvido. De ahí que las rutas técnicamente difíciles o algo comprometidas tengan tanto atractivo y se tornen adictivas. 

Lo que cuesta mola.




Muñequitos, cariñosa palabra con que Elena definía a sus friends. "Ninos" en Català. Con el tiempo los hemos llegado a apreciar y a cuidar como a nuestras muñecas, nuestros tesoros. 

"Anem a posar ninos" diem sovint per descriure una escalada desequipada. I d'aquí a ... Ninoteràpia


De aparecer en Wikipedia, dirían: Terapia psicológica que alivia el estrés y la ansiedad de los problemas cotidianos mediante un estado de concentración que se alcanza practicando la escalada con empotradores fijos o mecánicos, y otros medios limpios.


Vía donde gozar del movimiento, nunca extremo,  con frecuencia exigente,  pero raramente expuesto. 


Roca d'escàndol, relativament neta d'equipament. Aquí podreu enterrar dos jocs sencers de ninos 

Algun clau per marcar o per alleugerir els moviments més durs o exposats. 


Les dificultats pugen in-crescendo fins la guindeta del pastís de la darrera tirada, per obra i "Gràcia" del Santi. Martell d'artista, per polir i excel.lir una sisena tirada en origen incerta. 

Al Llarg 7 trobareu una variant per la dreta, molt més recomanable que l'original, tant per roca com per homogeneitat.  


Com hem xalat!!! 


L1. Un clau protegeix el primer moviment dur de la via. 
Dueu preparat un alien gris per enxufar-lo al primer forat que trobeu 

L2. Superb "menjaninos"

L3, sortida en placa. 
Aprofiteu els dos o tres emplaçaments que trobareu a dos metres de la reunió,
 i després... corre-por-tu-vida


L4. Molt millor del que sembla. 
Una xapa de TRANSITaVENUS per alleugerir l'exposició
 i ràpidament a posar NINOS


L5. Començant per una bavaresa descomunal

  
i acabant per una placa un xic obligada i exposada si oblides la ninoteràpia


Mirant el futur des de R5

L6. Fissura que trenca una placa monolítica, ara neta


Detall de la pedra L6, cercant un pitó salvador

L6. Placa i trave final cap a la reunió


L7 (versió DRETA recomanada). Placa amb fissura-diedre intermient en roca sempre BRUTAL. 
La part final, una xemeneia preciosa i difícil, però assegurable. No oblideu els camalots grans. 



L8. La cirereta del pastís. Reserveu forces




L'alegria del CIM







Cops Amagats i via del Doc. Paret de Catalunya

$
0
0

La primavera reviu el Congost  

  • La mediàtica línia del Sharma i el seu intent de lliberació 
  • La Sense Retorn, que ha rebutjat intents d'amics ben forts
  • o la Donec Perficiam, nova via del Carles i l'Isaac a Aragó, sempre discrets, destinada a succeir les dues masterpieces de l'Alsina ( Totxaires i la KsurUlAina)


Amb nivell de dificultat humà, però igualment interessants pels incondicionals de Montrebei, piem dues novetats que ens han agradat molt. 


Via del Doc

DOC. bavaresa a L3

destil.la essència montrebeiana. Plaques, fissures fines, amples, off-width, flanquejos, roca sublim, pedra gris o rojenca, llargs crustipànic, tirades curtes, llargs inacabables, i dos jocs de ninos incloent papà camalot per recordar-vos la diferència entre l'esportiva i la paret desequipada. 




M'ha sorprés la lògica d'una línia trobada al 2020, pel ben mig de murs verticals, escapolint-se per les zones de debilitat (relativa...) alternant roca prou bona amb bocinets incerts i encofrats típicament montrebeians. 

DOC. L3. Sota l'Ester, el Guille prova d'alliberar En las Rutas del Voyager



No, no han realitzat una feina de sanejament. I potser per això acabes amb aquell regustet de pedra i terra a la boca, inconfusible i típic de les mítiques vies del Congost. No agradarà a tothom, però si encara vibreu amb l'escalada salvatge, aneu-hi abans que les repeticions acabin polint cantos i netejant blocs. 

DOC. Travessa descomunal obliquant el sostre de L6


La incertesa dels cantos del segon llarg (pràcticament equipat), les fissures del tercer, la travessa crustipànic del quart, els cop de gas del cinquè, o el sostre obliquant a drets del sisè, memorable, provoquen sensacions D.O. (denòminació d'origen) MontROTEY. 

Resumint, un MUST pels amants d'aquest paradís que hem retrobat amb la fugida de turistes i barques, temporal, mentre duri el covid. 


Cops Amagats


Més senzilla, igualment recomanable. Traçat molt ben trobat


Qualitat a tots els llargs (salvant el tercer), i una feinada netejant blocs que cal agraïr. 

Ombra fins ben entrades les quatre a la part inferior, aprofiteu dies de calor i bonansa meteorològica. 




Bolts a reunions i algun per marcar o protegir passatges durs, o protegint seccions abans trencades, ara impecables per l'esforç dels aperturistes. 

 


# DeixeuEspaiALesNovesGeneracions - Reflexiones de un aperturista compulsivo

$
0
0


Tiempo ha, resultaba sencillo participar en la apertura de vías singulares. La escalada en hielo progresaba a un ritmo prodigioso a la par que los materiales evolucionaban. 

Brutal Fang con Teixi en el Valle de Pineta, invierno 2005


En roca, la deportiva elevaba el nivel técnico y físico de los escaladores, y los taladros a batería de peso reducido se convirtieron en la herramienta que permitía afrontar placas antes imposibles en libre. 

Hoy el nivel de los nuevos jugadores aumenta. Terminó mi capacidad de crear "retos" ni aun elevando la autoexigencia en mis aperturas. 

No, no me tiro piedras. Siempre he exprimido a fondo mi parco nivel deportivo apurando recursos y tirando de olfato para descubrir líneas. Todavía hoy los colegas, a pesar de reírse y apretarme sin mesura ni piedad, continúan acompañándome. Son, ciertamente, muy buenos amigos.


La profesionalización de la escalada, como en cualquier otro deporte, crea mutantes que navegan en otra dimensión. 

(Ad)Miro las líneas monstruosas que aparecen en las revistas, las que abre o repite una nueva generación de atletas nacionales y foráneos, tan alejadas de lo que nunca pude soñar que me provocan interrogantes

Dudas consustanciales a nuestra pasión casi tan antiguas como la escalada. 

Otros se preguntaron antes sobre el sentido de abrir, de "consumir roca". 

Santi Llop hace tiempo que cedió el paso a generaciones futuras tras considerar que el balance entre terreno disponible y el estilo con que se veía capaz de abrir, no le compensaba. Su ética (concepto siempre personal e íntimo) le impedía canibalizar espacio a futuros abridores más capaces, y acaso más puros (palabra que siempre me causa desazón). 

También Unai reflexiona a menudo sobre la desaparición de vías naturales abordables sin expansiones. Cuántas líneas que ha imaginado se han esfumado con el trazo de otros escaladores que tuvieron menos paciencia (o más impaciencia) que él. 

Y algunos jóvenes, aperturistas incipientes, se inquietan con la proliferación de nuevas vías


Yo nunca fui tan honesto como para que esas dudas mellaran mis ansias. 

No, cambio de palabra. Nunca fui tan estricto


Pienso que cada generación tiene y tendrá sus oportunidades. Sobretodo en la escalada, donde el reto es personal y las reglas de juego flexibles. Su nivel, junto a algo de imaginación, les permitirá seguir disfrutando y crear horizontes nuevos. 

Ejemplos hay cientos. Por nombrar algunos cercanos o recientes de los ya-no-tan-jóvenes 

  1. las vías de Eneko y Arkaitz, siempre estéticas y en libre hasta la caída
  2. la liberación de la vía de Ekaitz en el Pico de la Cascada (grado y compromiso al lado de casa), 
  3. o el "espeleoartifo" del Pelut, una auténtica ida de olla tan absurda como genial. Él solo se inventa y se crea su reto. Te guste o no, admires o aborrezcas el artifo, me apasiona el entusiasmo y la imaginación que vuelca sobre su actividad. 


Cuando miro una pared veo líneas, y me resulta imposible resistirme a la atracción de abrirlas.  Me siento como Ulysses hipnotizado por los cantos de Sirena, sabedor de que su belleza le conducía a la  perdición. 

Mi pasión estos últimos veranos se ha centrado en investigar lugares y paredes olvidadas. Espacios donde todavía puedo expresar mis ansias creativas (qué pretensión!) sin interferir con proyectos de otros, y mostrar que la búsqueda de horizontes alejados del terreno trillado tiene recompensa. 

Tampoco eso es nuevo. Pienso en Bunny cuando recorría la España Vaciada mostrándonos rincones insólitos; en Armand o en Remi por cualquier lugar de la península, o en Christian que continúa visitando lugares remotos, incansable todavía hoy. Todos ellos abridores compulsivos.

Mi horizonte termina antes, a unas horas del radio de alcance de mi furgoneta. 

Mimamos las líneas. Sin grado elevado, aspiro, eso sí, a que mi CONSUMO de roca tenga la calidad suficiente para que merezca ser repetida. 

 


JOVES, resteu tanquils!!! 
Queden moltíssimes línies i tinc la jubilació a prop

Busqueu amb constància i aquell puntet d'il.lusió canalla que permet iniciar els projectes més agosarats. 

Cal invertir el temps necessari, caminar, investigar, aprofitar mapes, fotos o altres recursos que "els d'abans" ens han llegat. Cal una muntanya d'esforç per cercar, destriar i finalment TROBAR. 


La falta d'espai mai esdevindrà la font dels vostres problemes. Ni la resta d'escaladors.

 

PATIREU, sí, però per les prohibicions que mos vénen al damunt

Patiu per l'afany regulador de les Administracions que justificaran la seva INEFICÀCIA front els veritables problemes restringint l'escalada dels seus llocs tradicionals. No s'oposaran a la massificació, a l'esgotament dels paratges verges, a la domesticació de la natura convertint-la en parcs d'atracció, ni a la proliferació de molins o pistes d'esquí, no. 

Patiu pel MAL ús de la tecnologia que permetrà controlar-nos exhaustivament (DRONS, rastrejadors de mòbils, càmeres...) i foragitar qualsevol temptació de saltar-nos les normes. 

Patiu per les hordes d'urbanites i turistes amb poca educació que embrutaran els racons abans solitaris


Massificació, manipulació i després REGULACIó o directament prohibició


Preciosa línia de roca sorprenent que cridava OBRIU-ME al 2020


Montañesa nord. Bruna

$
0
0

Les formes d'aquesta paret ens van captivar ja fa 9 anys, i l'idili continua. 

Bruna, darrera filla de la família, petiteta i bonica


Los primeros largos de Fantastischen Agost exigen bailar sobre adherencias. 

La canícula despiadada del verano impide acometerlas cuando el sol las ilumina, lo que sucede hasta bien entrado el mediodía. 

Bruna surca un muro orientado muy a norte que habíamos descartado por corto en anteriores visitas.  Pared umbría desde las 10 de la mañana, permite iniciar una jornada de escalada a la sombra

Estos días extrañamente frescos, nos ilusionamos con una línea imaginada por Ester. 

¡Y qué línea! 

Apenas 4 largos pero con una calidad que os compensará los 30 minutos de pista pedregosa, y la escasa media hora de aproximación por un bosque encantador y una pedrera asentada después. 



Entrando a R2

inicio L3

Principio de L4


Combina perfectamente con sus vecinas, para redondear una jornada completa. 

Se hace en 3 horas y se rapela con comodidad. Luego ya vas "caliente" para cualquiera de las otras rutas

A destacar el segundo largo absolutamente maravilloso, y el último, bien exigente para tus dedos. Recomendable llevar el 7a asentado para disfrutarla, o tener envergadura


Nota sobre la pista que accede a la Collada

Pista de pago, 3 euros en máquina expendedora de tiquets 50 mts más arriba del párking de Laspuña. De coste simbólico, se agradecería que el municipio arreglase un par de curvas en mal estado a 2 kms del final, con el piso lleno de piedras y socavones, que evitan la visita de furgonetas grandes. Sin problema para vehículos 4x4 o pequeñas furgonetas. Si no pasáis os tocará andar 30 minutos adicionales que cuestan los 2 kms mencionados.


Que la disfrutéis


Otras vías cercanas











JuLina. Ordesa

$
0
0
Anys passant per davant d'una paret que rellueix a ple focus entrant i sortint de la Vall d'Ordesa

Tret de dues vies d'artificial i una en lliure extrem (res no se li escapa a l'Ojo de Lince), Duascaro ha viscut ignorat, aliè a les obertures per restricció de muixons.


La pedra tampoc ajuda.
Quan t'apropes a la tàpia copses la quantitat de blocs petits o enormes suspesos al buit.
Quan camines per la tartera en veus les conseqüències.

Tres estius enrera un enorme despreniment va arrassar de dalt baix l'aproximació natural.

Tres anys abans del terrabastall


Quan t'hi poses ràpidament descobreixes el soroll de tambor d'algunes llastres, i el tacte pedra-cartró dels tacs i cantos per traccionar

No, no és un xollo.
Però a la vista atrau

L'orientació Nord-NorOest també invita, a l'ombra fins passades les tres de la tarda,
I la longitud, perfecta per un matí de tormentes, o per un dia curt


La vam començar l'octubre del 2019 



i l'hem acabada a finals d'estiu del 2020.

Al primer llarg i mig vam trobar vestigis d'un intent antic que cercava la lògica del recorregut, debilitats i fissures, no sempre netes ni franques.
A la repisa superior una vira permet escapar, amb restes de pitons ben a la dreta.
Nantros hem tirat de de fissura quan la pedra invitava, i placa quan es podria.

Ràpels còmodes i directes.
Si fa vent preferiu la baixada caminant: aneu a buscar el camí de Turieto, sempre amunt (Est SudEst) i després resseguiu-lo fins Torla. Sembla possible baixar flanquejant cap al Sud, carenejant la paret fins trobar el barranc de Duascaro, molt visible, i des d'allí pel bosc cercant el millor camí. Molt més ràpid que Turieto.

Com que alguns llargs han quedat quasi equipats, hem afegit alguna peça per evitar dur masses ninos. Un joc senzill basta.


penúltim llarg, excepcional 

darrera tirada, sobre l'hotel de Torla 


JuLina Jolie,
Joc de paraules per les filles, Julia i Lina, d'uns amics molt amics
Preciosa com elles

Que la gaudiu

NOTA FINAL: Zona regulada. Actualmente se permite la escalda. 
En caso de interés por abrir rutas nuevas, consultar a los forestales de Torla. Dos zonas a evitar.

Picos de Europa. Urriellu (Naranjo de Bulnes) Via Simó

$
0
0

Verano,  y de nuevo peregrinando por nuestros paisajes. 


Cuando disponemos de una semana o más, el radio de alcance de nuestra casa con ruedas se amplía hasta mil kilómetros. 

Alpes, Dolomitas, Suiza, Picos, macizos llenos de rutas históricas, rincones y gentes por descubrir. Elegimos destino en función de las posibilidades de compartir momentos con los amigos y en las previsiones meteorológicas, tan fundamentales en nuestro oficio


Este julio regresamos a Picos sin objetivo claro. Quizás Peña Santa, o Tiro Pedabejo, o el siempre atrayente Naranjo. Las lluvias nos entretienen en nuestro estimado Pirineo, donde ganamos 5 días a una meteorología caprichosa.

Finalmente arriba la ansiada calma. Escogemos el Urriellu. 



Directísima para empezar el mismo día de la aproximación, renunciando a los largos finales de grado sencillo y sin embargo, excelsos. 


Y una conclusión, un pensamiento íntimo que surgía cada vez que mis ojos se balanceaban de Gizon Berri Bat Naiz a la Directísima : Hasta los mismos Murcianos se arrepintieron de trazar una  línea excesivamente "directísima" a golpe de buril por la que puede subirse en muchos largos sin apenas tocar roca, sin incertidumbre alguna. Regresaron al año siguiente y abrieron la "Murciana" siguiendo una línea mucho más natural sin exceso de expansiones.

Equipada con Pes expansivas emplazadas con tanta  maestría que allí continúan después de 40 años de "acerar", con una  estética ciertamente mejor que la de un buril

primer largo, el más natural (y roto) de todos


A pesar de haber sido liberada numerosas veces con el equipamiento actual, con ligeros retoques se convertiría en otro monumento del libre. Bastaría con reubicar reuniones en repisas cercanas y cambiar alguna chapa de posición, dejando esas románticas Pes para quienes opten por el recorrido original . 



A la mañana siguiente nos acercamos a Culebré, estilo totalmente opuesto. 

De apariencia sencilla, desvelar su recorrido exige una pericia que se adquiere con años de experiencia, o con una reseña bien detallada. Nos encantó. 

Aquí va una buena topo del libro del refu


Ya en el segundo largo descubres el "savoir faire" de los Asturianuus: travesías descendentes sin seguros que recorren la debilidad del muro, navegación sin brújula ni orientación, y la práctica ausencia de seguros fiables, salvo por algún puente de roca rancio que corregirá tu rumbo. 



La roca, si bien delicada en algunos tramos, suele tener adherencia y formas agradables, tornándose excepcional en las secciones difíciles. 

En la zona superior recorre largos memorables. 


Resumiendo, una apertura que destila maestría


Se anticipa el paso de un frente frío con algo de agua, que nos empujará hacia tierras bajas. 

Aprovechamos el día para subirnos por la Esto no es Hawai, en el hombro norte del Urriellu. 

Vía de Joaquín Olmo y amigos actualmente reequipada, con un largo de placa soberbio que se abrió desde arriba, y otro de diedro magnífico. Nuestros ojos viajan hacia las placas de su derecha, roca perfecta llena de formas que gritan "escálame"... Volveremos

L3 de Hawai, por si solo merece la ascensión

con L4, día redondo


La lluvia prevista en altura nos fuerza a descender. Casa Cipriano  nos espera donde Sonia y Juanjo nos cuidarán y alimentarán durante tres días de fresco que invertiremos en conocer el Desfiladero del Cares.

 Zona BRUTAL sobre la que pondré un post especial, con permiso de Víctor, alma mater y promotor de este paraíso tan exigente. 

Sus vías nos darán un baño de realidad. Cómo aprietan estos Asturianus...


Las temperaturas vuelven a subir por encima de la media propia de un mes de julio. Se impone el regreso a las alturas. De nuevo dudamos entre Peña Santa, Tiro Pedabejo, o el Naranjo. 

El recuerdo de esas placas nos tienta demasiado. Armados de juego y medio de friends, unos fisus, dos martillos, 8 clavos y 30 chapas de inox regresamos al Picu. 

Brumas fantasmagóricas ocultan al Urriellu

Dos días invertiremos en abrir, depurar y arreglar los largos. El resultado, vía Simó, entre la Sabadell y la Hawai, una línea bastante atractiva que mejorará con las repeticiones, parcialmente equipada en las placas y limpia en las fisuras.  

Dos largos con tramos a controlar (especialmente el segundo, algo crustinyant), dan paso a una placa absolutamente maravillosa en la que escalar y navegar siempre atraído por el faro del inoxidable. Más arriba las tiradas aprovechan sendas fisuras, hasta el último largo, un mascarón de proa cuyos colores y formas recuerdan al granito (naranja) del Capucin. Allí una chapa evita asegurarse en un bloque gigante aparentemente pegado, cuya solidez no quisimos tentar. 

Grau de Peus, no de Reus...



Ahí van unas fotos

empezando L1 de vía por la canal de acceso. 
Un bloque que gestionar con atención

L1, quizás el movimiento más difícil de la vía. 
Una gran lastra a nuestra derecha que resuena como una lápida con el nombre de quien se agarre

Huimos hacia la izquierda. 
En la bajada añadimos ahí un bolt para evitar confusiones y domesticar el largo, un punto obligado

Empezando L3, sencillamente maravilloso


Más L3 con el mar de fondo

L4. La vía cambia de registro. Fisuras, diedros y más fisura. Guantes para puños recomendables




L6 de formas un tanto chamoniardas (salvando distancias)
En su comienzo hay que subirse al pirulí paranoico visible a nuestros pies. Tratadlo con cuidado


Que la disfrutéis. 




Brujulina, gaudint de l'ombra a la NordEst de Montañesa

$
0
0

Hores d'ara no puc amagar l'idili que mantinc amb la cara NordEst de Montañesa.


Bona pedra, adherència prou satisfactòria en una cara nord, espai, recorreguts de 200 mts , ombra, tranquilitat, i l'encisament d'un lloc sense línies elèctriques, carreteres, ni impacte humà. 

Tot té un peatge, una pista en estat precari que exigeix 4x4 als seus darrers dos kilòmetres, que pots estalviar afegint  25 minuts  de caminata addicional  a la còmode aproximació des de La Collada (35 minuts),  estalviant així perjudicar el teu vehicle. 


N'estem satisfets de Brujulina: Mires la línia des de sota o sobre la foto i no t'esperes gran cosa. 

De fet, en veure-la per primer cop pensàvem haver trobat una clàssica... esperances truncades quan vam reobrir el segon llarg, inicialment per la dreta de l'actual. 

Comences a escalar i ja des dels primers metres, en copses la qualitat. Conforme puges, sorpresa majúscula que es manté fins el final. Menció especial al llarg 3 pel recorregut, i al 5 i 6 pel ball de peus que exigeixen.

obrint L3, descomunal

Peralta tastant L2, fissura física d'empotrar mans i punys que RASCA

AIRE a L3, repetint i gaudint


Peralta ballant a L5, se'l casca a vista

Ester i Peralta incòmodes a R5 mentre obríem 
un descomunal i obligat L6

Via relativament segura on mai hauries de patir per fer-te mal, però sí per escalar, i molt. 

Un xic menys exigent que Fantastischen, igualment magnífica, i un punt més dura i mantinguda que Agost. 

Oberta en lliure, tret de la fissura del segon llarg on vaig tirar d'artifo per progresar. La resta, a cops de gas parant com podíem de ganxos i equilibris precaris. No permetia masses trampetes i per això la trobareu mantinguda i ben obligada en 6c

Cordada en Fantastischen, retallada contra el CEL

Grau de Reus, o més aviat de Peus? 

Decotadors benvinguts


encara més L3

Arc de Sant Martí. Sovint prou o xispeja

Arbre sec i solitari, ben visible des del terra, a tocar de R6

pujant la cresta, abans del descens a peu
En primer pla, Peña Solano. 
I al fons a la dreta, Punta Llerga i Collado de Santa Isabel

Darrers metres de Cresta. En 50 mts més trobareu un trencall
cap a l'Oest que us emboca a la canal de descens, senzilla, que 
torna a dur-te a peu de paret. 


Papi on Sight, nova via a Peña de Sin

$
0
0

Majeure en diuen els amics i veins del nord, quan troben una via excepcional. 



Començada i acabada aquest estiu, la vira ens ha proporcionat un accès relativament ràpid i còmode per enllestir la part superior. Massa tralla per entrar des de baix, i aprofitar els moments (escassos) de frescor i núvol d'aquest juliol i agost. I és que, un cop començada, no hem estat capaços d'esperar la fresca. 

La bestialitat de la via ens captiva. 

repetint L5 mentre emputjàvem amunt

Sobre la vira d'accès

Entre feixa i riu trobareu fites i alguna espurgada d'esbarzer que s'agrairan per baixar de totes les vies d'aquesta secció de la paret, com per exemple La Deseada, o per accedir al projecte que tenim a mig concloure amb el Tato continuant Sin Vergüenza o a Plan Picant del Ravier. O la Stupeurs o la nova de l'Arkaitz i el Chemari per l'esperó a esquerres de Operación Puñetazo

Ojuuu, tant per pujar com per baixar, el pas que connecta el creuament del riu amb l'accès a la feixa va des de l'eix imaginari sota el diedre de Operación al començament de la feixa, sempre prop de la paret. En baixar de la feixa traceu una diagonal, i no tireu avall directament perquè acabareu en un mar d'esbarzers propi de contes de fades. 

I si no pregunteu-li al Christian el motiu del nom que van posar a Plan Picant, i la figura tremenda de còmic que la ilustra



Tornant a la via

Hem necessitat prop de 5 dies sencers per enllestir, repetir i netejar els blocs més perillosos. 

Impressionant veure com tot el que tiràvem des de més amunt de R9, parava directament al riu, amb un terrabastall que removia la vall sencera. El llit del Cinqueta tot en pedra viva, 400 metres per sota, rebentava quan rebia els impactes. 

Pols i sofre, olor d'infern

espectacle de carronyaires quan porten la carnaca
veritables "amos" del cel i l'estimbat

Terreny salvatge, escalada brutal i sempre obligatòria en el seu grau, per pal.ladejar les sensacions amb la intensitat que proporciona el puntet d'excitació de l'adrenalina. 

Xapes,sí, mai acerables. Posades allí on podíem parar a foradar, sovint de ganxo, a vegades en lliure. I sempre pas obligat per sortir o per arribar. Com hem xalat. 

Vent de Sud, frestegot, intens i per civilitzar. Del Sud vinguérem i les vies os traguérem


Lo Simó s'ha esforçat... un xic. Quan exploti no el podré seguir, té talent

Ens separen 20 anys compensats per l'amistat, la terra i la passió per descobrir. Em pica, m'esperona, m'obliga a exprimir-me. Oncleeee em diu lo cabró.  


El nom de la via (traduit per papá a la vista, o papa a vista), homònim d'una via del Verdon, és un clin d'oeil a la seva futura condició de pare. I també un ullet als amics de la colla que esperen progènie.


A tots, que la disfruteu, que vibrar ja vibrareu sense necessitat de desitjar-vos-ho

Nantros ho hem fet

Per cert, tot i la graduació... no espereu trobar-hi la clàssica sino un viatge que complaisirà als qui naveguin segurs al setè grau


M'he flipat?  ho direu valtros. 

Nantros venim entussiasmats, enceguits per l'amor de pare ... a la vista



L5

bavaresa desplomada a L9. El bacallà ve després

mar de gotes a L12, pedra sputnik i el Cinqueta, sec, ben avall








Tozal del Vero, Pastelito Rebelde

$
0
0

Menuda ruta. 

Ya me lo anticiparon sus perpetradores: escalarás hasta rebentar las yemas. 

Segunda repetición veraniega, todo un exploit de subnormalidad que diría Edu. 

La primera estival pertenecía a un alicantino bien acostumbrado al calor, entrenando para algún destino enigmático-desértico. Lo echamos de menos


Íbamos recomendados por Edu y, sobretodo  Iker, individuo cuya aterciopelada voz parece acariciarte mientras te la lía. "Es fácil Albert...te gustará"

Y sí, nos encantó, pero fácil los cojones. 

Pasar se pasa bien. Encadenar... harina de otro costal. El primer 7a+ se atraganta, bien duro respecto al resto de los largos, y el único 6c todavía lo busco. Séptimos de navegar y escalar, soberbios, con pasos puntuales duros.  

Sombra, nublado y descamisado. Perdí cualquier elegancia...


Bien encontrada, mejor abierta, y magníficamente concluida. 

No os perdáis el último largo, "la cirereta del pastís". 


Enhorabona Edu, Javi e Iker


Y rapelando, de bajada, imposible ignorar la vía BASE. Qué pintaza

Lo dice Edu: su mejor vía del Tozal. Y eso, habiendo catado Pastelito... deja el listón muy alto

Volveremos!!!

Pollito Pio

$
0
0

L'enfonsament del camí del Congost ha retornat la tranquilitat a Montrebei. I quan els núvols enterbolen el cel, el paratge retrocedeix 25 anys enrera. 

Ahir diumenge vam tenir un d'aquestos dies plens de silenci, buits de barques, caminaires o escaladors. Anunciaven plugim a les deu del matí, i ruixats a quarts de tres. Quatre cotxes al Prat, ni un ànima a les parets. Tot per nantros. 


Dues cordades per provar la Pollito Pio, tot just sortida del forn: lo Ferran i i el Claudio primers, la Bea i jo al darrera. 

Entre els quatre hem aconseguit encadenar; i tots quatre hem caigut en una tirada, totes diferents!

la Bea acabant L1

Claudio a la sortida de L2


entrant a R1


lo puto pas de L3...

Un tip de riure, un tip de xalar. 


Via començada la tardor passada amb l'Ester, i acabada amb ella aquet setembre aprofitant un dia tapat. 

Entremig vam provar de finiquitar-la amb el Tato i lo Simonet, sense guanyar ni un metre, per un niu de voltors que habitava la quarta reunió. Lluny que molestem, el pollito que pïi tranquil 

 



fissura de L4



L5, el Claudio resolent la part inicial del llarg

l'altra pas dur de la via. L5


Via molt variada, grau homogeni i obligat en torn al 6c amb un parell de seccions concentrades. Serà clàssica perquè amb un ús assenyat de les proteccions, permeten provar i volar. Bona pedra salvant els primers 10 metres d'encofrats montrebeians, bastant sanejats (mireu al terra!). Escalada entusiasmant.

Especial menció al llarg 3er per la seva singularitat, tot panxes tipus Riglos, únic al Congost, complicat d'encertar a vista. 

Que la gaudiu


Sin ton ni son

$
0
0

deambulando por el valle de Chistau, sin objetivos claros. 

Simplemente estar ahí

Fuenfría. Tato sonríe en L6 de el vol de l'home ocell - 7b. 


Empujando con Tato la vía de Fuenfría, el vol de l'home ocell. El último ataque ya desde la vira, hartos de sufrir nuestros propios largos, siete duras tiradas de séptimo, grau de Peus (no de Reus), a menudo expuesto. 


Cuando terminemos no tendré energía ni resistencia para aguantar tanta exigencia. 




Intentando repetir la Papi on Sight

De nuevo, atascándonos en la gran vira superior, exhaustos. Terminaron los largos días de verano y primavera. Ahora sólo puedo volver con algún máquina que vuele por esos primeros 6 largos, y que alcance la vira con tiempo y fuerzas suficientes.


Arreglamos la Dibu

Sigue obligada, un buen 6c para pasar por ese segundo largo de 7b indecotable, obra y Gracia de Santi (gracia). Pero los tramos fáciles de la ruta, allí donde sufrías bien por la calidad de la piedra, por la imposibilidad de asegurar, o por la incertidumbre del recorrido, ahora mejoran con algún pitón o chapa añadidos. Hemos cambiado el emplazamiento de un par de reuniones convirtiendo la ruta en más directa y homogénea en el grado de 6c.

Plaisir total. 



Repito de nuevo en Illusion des Possibles, de JP Rio. Un rutón precioso, agradable (si no te pierdes como me sucedió) y factible en libre con el 7a asentado. Cómo lo gozamos. Ocho largos estupendos, un plan ideal para los días cortos de finales de otoño.

Adjunto topo actualizada según nos pareció. La primera vez que pasé hace un par de años, con la vía reciente, los pasos duros dependían de regletas frágiles. Ahora, con la vía tocada, limpia y repetida, se tornan más asequibles. Los sextos me siguieron pareciendo severos.



Continuar buscando, condena a la que estamos atados, placentera e irremisible

Xalant per l'Urgell. Eeec!!! (Peramola) en fotos

$
0
0

Beótica asegurada por la mano experta de Míriam en L4. 
Crux del largo y de la vía



tot just feia dos anys de l'aplec de Coll de Nargó, 

tot just 2 anys des que vam acabar amb lo Simonet la via Eeec!, una petita joia a la Paret de les Dues, ben aprop del famós sector esportiu d'Oliana. 

Nyaflots com som, ni una sola foto que mereixés la pena. Únicament la ressenya per motivar al personal. 


Dissabte vam tornar-hi la Bea i la Míriam, el Claudio i jo. 

Dues cordades, moltes ganes i un dia inoblidable. 

La nit, el sopar i la festa també ho van estar: Quines ganes teníem tots de ballar i veure amics


Aquí en van unes fotos. 

La Míriam començant la via. Roca que promet trinxar dits i peus

Les coses canvien a L2. 
El Claudio escomet un mur de xorreres equipat. Pas ambientat més amunt per arribar al sostret 

L'alternància és bella. O més aviat la segona cordada. 
L3, un mar de velcro i gotes tan esmolats que fan mal. Llarg equipat.  

La Míriam sortint de R2, un xic expo fins arribar a la primera xapa. 
Cric-cric fan els peus mentre van trencant coral. 

Degotall per finiquitar L3 i enfocar L4, la part més física de la via. 

La Míriam enmig dels corals de L3



Després de 35 mts de patir i gaudir, s'agraeix tocar canto



El quart llarg trencarà l'encadenament de tots

Aguardeu força per la part superior, allí lo Simonet se'm va desbocar

Ambientillo a R3.
Cordada femenina, la forta d'avui sens dubte


Començant la part física del llarg, un bon 7b o més en absència de cleques





Petit repòs sortint del sostre. 
Recupereu-vos perquè després cal navegar de xapa a xapa, i no entren gairebé res 
o costa tant de posar que millor tirar

Una mica de magnesi testimonia les ocasionals repeticions de la via. 

Veient com vam passejar els ninos tota la via, tret del darrer llarg i i algun moment eventual, em plantejo si aprofitar la tornada per afegir 6 bolts a tota la via, i evitar dur-ne el pes a l'arnés. No canviaria dificultat ni compromís.



 

As de Copas. Àger, nova via

$
0
0

 dies d'hivern, curts i freds. 

El sol damunt la boira confereix un encant especial a les parets d'Àger: El Vicenç i lo Santi s'encenen en descobrir una línia a la Paret de l'Embut. 

En un dia enllesteixen 4 llargs. 

La via quedarà postergada amb la lesió del Santi. El Vix, solidaritzant-se, també pateix d'espatlla. Generosos, ens conviden a l'Ester i a mi a finiquitar-la. 

Dos atacs més per netejar els llargs inferiors, i obrir-ne els 3 últims. 

En una repetició amb el Claudio i el Ferran afegim peces "pater misericordia" que domesticaran una via de sisè grau homogeni. De 6c obligat passem a 6a/b, i eliminem alguns fustiots massa prop de les repises: aquí sí, pensant en la jubilació... 


Aquí va la topo i unes fotos. 


As de Copas, bienvenidos a un país donde los 6c's cuestan, en proporción, más que los 6b's


El nom explica la relació particular del Vix amb les copes, que peta de només mirar-les. 

L1

pas clau de L2, ara que un bolt protegeix l'eixida de R1, antic segell del Vix

L5, 6c impressionant

el Ferran assegura des de R4 a un Claudio exultant

L6, que surt de la gran repisa d'escape i comença prop de "Lluna"

L7, ball de peus

Llencem a la bèstia patagònica a provar el crux que ja no ho és: 
netejant surt una presa "de mano llena" i passem de 6c+ obl a 6a/b pels hàbils amb pedal
Això ens obliga a arranjar la resta de la via

el nou crux, ara amb xapa de regalo, tres moviments més prop del 7a que del 6c


Via homogènia, per escalar i gaudir d'un dia agradable al sol d'hivern. Els "amigus" van entrant un poquet per tot arreu, posats adequadament complementen i evitaran qualsevol ensurt. 

Els dos llargs més difícils (L5 magnífic i L7) quasi equipats, tot i que no oblideu enlloc els "ninos" petits (totems petits i aliens) per alleugerir les distàncies entre xapes. A L5 entren molt bé, i potser una "cinta tramposa" per no suar arribant a la darrera xapa. 


Que xaleu

Gossos i trineus a la sud del Bisaurín

$
0
0

Actividad imaginativa, tremendamente estética, que copiamos de los 3K: Mikel, Iker y Ekaitz

Les Poinçonners du Paroi, en el Bisaurín, un retablo de roca majestuosa que se erige sobre un circo a 2.200 mts, en pleno corazón del Pirineo. 

L1, no sé qui encadena aquestos 6c's!!!

Mon germà, tirant d'ironia despiatada, etiqueta les alpinades que fem pel Piri de "gossos i trineus".

Avui però les fotos l'han convençut, i els ullets li brillaven pel desig. 


Línea maravillosa que ascendemos en compañía de Ferran Saló, alias Nº1, bajo la luz de un Sol omnipresente que nos calienta este gélido 15 de enero. 

Viendo el resto de vías que surcan este fabuloso Gruyere, quel bonheur que la abriera Jean Pierre Rio, obsequiándonos con 4 tiradas magníficas de equipamiento irreprochable. 

Las vías vascas, tremendamente atractivas pero inalcanzables; O ficho a un hombre palo, o se me escapan.


No madrugamos. Esperamos que el sol atempere esos 7ºbajo cero que anuncian a las 9 de la mañana. Aproximación sobre nieve dura. 


Calzamos los crampones a los 30 minutos, bajo la cascada del Bernera. De ahí toca remontar unos 600 mts hasta el plano de las Fetás donde nos espera nuestra pared iluminada. 

La vía surge a la derecha de una cueva que facilita la transición de botas a gatos, y cómo no, desayunar y recuperarnos de esas 2 horas de aproximación. 




El primer largo te enseña los dientes. 6c, dicen, salvando las primeras 2 chapas (7b)



Largos físicos, extenuantes pese a su moderada longitud. Equipamiento óptimo que obliga a escalar emplazado con criterio. 


Solo una reunión sombría, gélida diría. Anuncian Iso-cero a 2.000 mts. La ausencia de viento nos permite disfrutar del paisaje y la escalada. La adherencia y el tacto, insuperables


Un 6b+ para relajar, 



o no... sufriendo el chapaje del último bolt


La última tirada nos enamora, en proporción, más humana que las anteriores. 

¿Dónde estaba el cordelette?


Descenso en rápeles por la vía.


VertiQUALIDAD evidente


¡Mercie Jean Pierre!


Y aquí otras delicias del lugar, algo más exigentes



El regreso, cómodo y rápido, tirando de rodillas, sobre una nieve todavía endurecida sin riesgo alguno de aludes. 


Al día siguiente el frío sigue en Montañesa. Viramos al sur, a la Fontfreda. Otra pequeña grande course. 

Pero esa es otra historia

el Nº1 obrint llarg 6 a Fontreda

Totes les fotos BONES del Ferran (menUs una).

 Gràcies pel finde cUmpany!


Hivern per les valls del Cinca

$
0
0

Dies de fred i cel blau

Baf de matí, cansament de tarda

Llargues caminades, muntanyes blanques, paissatges extassiants

I menjars amb vi per celebrar qualsevol victòria, qualsevol retirada honrosa, qualsevol arribada al cotxe


Unes fotos 







belleza clásica

atractiva y peligrosa, esquiva

hermosura desapercibida


i uns restaurants que ens agraden


En Peña Montañesa, pueblo de Oncins, sin duda Casa Ambrosio. La calidez del fuego de la sala interior, y el carácter de Matilde y Manuel, perfecta combinación con cualquier vía de la zona. No os perdáis la escalivada de Matilde, el ternasco de Aragón, o el chuletón de Manuel. Aquí repetimos más que en ningún otro lugar.

Para las escaladas en Peña de Sin, la Capilleta. Combinación perfecta de cocina moderna en un lugar alejado del mundo, Plan. Casi imprescindible reservar antes, morirá de éxito. 

También la brasa y los canelones del Mesón de Salinas (más económicos) os pueden arreglar el estómago, ya de bajada, justo en el cruce con la nacional. 

Y si escaláis en Bielsa, Barrosa o en los hielos del túnel, nuestro último descubrimiento, el restaurante La Pipeta en el pueblo de Parzán.


Porque no sólo de escaladas vive el hombre



Alpinismo Onírico a l'Aspe Occidental, nova via de la mà del Doctor Pirineos

$
0
0


Les valls del Piri Occidental, i el massís del Bernera romanen grans descongudes pels catalans, i en canvi ben aprofitades per vascos i aragonesos. 

Més enllà d'alguna incursió esporàdica de la mà sempre dels amics navarresos, els massissos de Bernera, Bisaurín, Hecho i els pics al voltant de la vall d'Aisa, continuen  envoltats de bruma i oblit.


El anticiclón que persiste mes y medio, precedido en diciembre de nevadas atlánticas, garantiza excelentes condiciones en los macizos occidentales. 

Tiremos de la "ice-connection", línea caliente años atrás, y complementamos informaciones en la red. Un primer fin de semana en Llana del Bozo con Tomeu, Cati y Unai para llevarnos el Diedro Norte, accediendo desde el Refugio de Lizarra. 


Frío, nieve durísima y un día despejado amenizan aproximación y escalada. Qué goce. 

El día antes concluimos una vía en la Sur de Montañesa, que puliremos con mimo. Se lo merece. 


Siguiente fin de semana. 

Dudamos entre Gavarnie y el macizo occidental. Una meteo incierta y las isoceros por debajo de 2000mts simplifican la decisión. Volvemos a los montes de Aísa, Aspe y Bernera. 

Me apetecía la Llana de la Garganta. Todo cambia cuando el sr Mikel Zabalza propone inaugurar una línea que tiene vista en el Aspe Occidental. Quien mejor que el Doctor Pirineos para seleccionar objetivo. 

De su mano aproximaremos por el Sur, desde Aísa hasta el collado que separa el Aspe de la Llana. Mil metros de desnivel que salvamos rápidamente merced una nieve estupenda, endurecida por el frío de la mañana y los ciclos de hielo y rehielo de los últimos 30 días. 


Amanece brumoso. 

Pese a desconocer este valle y sus montañas, ando tranquilo con la seguridad de que Mikel nos conducirá sin error a la vía y nos retornará incluso enmedio de la niebla. Además, traemos al Bizcochito como arma para lidiar con los largos que pudieran resistirse.

Mis ojos se pasean por el Rigüelo, Lecherines, y la Sur del Aspe, pequeñas paredes muy golosas encuadradas en un paisaje excepcional que alterna blancos inmaculados y prados de hierba. Volveré, me prometo. 

Cambiamos a cara norte. Las nubes ocultan el collado y nuestra vía de regreso. Divisamos la línea prometida.


 Empieza por una goulotte magnífica con los pegotes de hielo y nieve endurecida suficientes para progresar, de difícil aseguramiento. 



Le toca al Melón, inquieto. Salta a la arena como los leones del Coliseo al abrirse sus jaulas. Devora el primer largo y, hambriento todavía, continúa hacia arriba saltándose el emplazamiento lógico de reunión. 


La cuerda se agota. Mikel y yo salimos al ensamble. Mmmm a los 8 metros del suelo un movimiento sexy. Concentración, Unai tira de las cuerdas 60 metros más arriba lejos de su último seguro. Me encomiendo y sufro por él. Finalmente consigue montar una reunión decente con algo de imaginación y paciencia. Superamos el momento más comprometido del día. 


El resto, goce y disfrute por una línea bien estética y bastante asegurable. 

En su parte superior dos largos de roca soldada por el hielo. 


Drytolai
del bueno por diedros y chimeneas asequibles. Limpiamos algún bloque sospechoso desde la seguridad de reuniones atómicas y protegidas. 



Alcanzo cima envuelto por la bruma. 


Cuando Unai y Mikel llegan se abre el horizonte y divisamos nuestros palos y mochilas lejos hacia suroeste, en el collado. 

Descenso franco, agradable y directo. Hora y media más tarde nos cambiamos en el coche. 

Día de ensueño, de ahí el nombre, "Alpinismo Onírico" (s-onírico para algunos)...



Cena en Ainsa a la altura de la jornada. Domingo escalaré con Unai en Sin bajo una lluvia gélida, todo motivación. Nada como ser padre para aprovechar esos momentos de tapia.




Penya Roc i altres joies del sud

$
0
0

Després de dues temporades sense visitar Alacant, el nostre Eldorado d'hivern, enguany comptem ja 3 excursions a terres càlides. 


Pedra, sol i amics





Projectes que em treuen la son a Penya Roc, inconclosos

De dreta a esquerra, la nostra línia puja resseguint el fil del desplom


Fa temps que vam tatxar les clàssiques de la zona, tot i que repeteixo alguna obra d'art com la Taula, objectiu de les primeres 3 fotos del post. 

Ara, tirant d'amics locals, tastem les novetats (o les joies oblidades) que mereixen repetició. 

Aquí una llista de les que més ens han agradat


Perduts per la serra d'Aitana, en una via del Roy i del Pedro Soto. 

6c+, 7b, 7a, 7ab

Engendro creado a partir de los mejores largos de Taghia. Brutal, preciosa ruta sobre roca alucinante. Quizás la mejor vía que he probado este último año en pared. 

Se convertirá en una exquisita clásica... cuando publiquen la reseña

L'Ester xalant


Lo Tato enmig dels moviments més físics de la ruta




Rocabilly, escalada sorprendente en la vertiente oriental del Tozal de Levante, un terreno no demasiado apto para las vías del libre (salvo marcianos). 

Magnífica reseña de ElevArte


Fuga de Cerebros. Algo rebuscada en los largos inferiores, siempre sobre esa roca espléndida del Ponoig. Sus dos últimos largos merecen el viaje. Si tuviera que repetirla, la combinaría en su parte inferior con Estado Emocional


Brutal Total, una ruta que no te deja indiferente. Pillé bastante. Abierta con carácter. Reservadla para esos días en que reboséis ardor guerrero


Un proyecto cercano a concluir en Penya Roc, Cima Notario. Tremenda vía muy sostenida en séptimo alto. 





Empecé con Tomeu, seguimos él y Claudio, y en el último ataque se nos unió Conan el Bárbaro. Desplome acusado en sus 4 primeros largos, espléndidos. Nos queda un largo y una trepada. Me temo que este año no la concluiremos. 



Tafarmaig y Rosalía, todas soberbias.  

Esto Escampa, o Lejos de la Multitud, la última que hice con Roy, nuestro amigo y cicerone, amo y señor del lugar. 


Buscad la Guía Senderos de Roca, del inolvidable Javi Mercury (Javi "Malo" nos gustaba  llamarle :) ), accesible en la web de la Diputació d'Alacant, un llibre que traspua passió i amor per casa seva. 



Pinocho Miénteme!, a la FontFreda

$
0
0

El tacto áspero de FontFreda invita a la escalada

Ferran deleitándose en el sexto largo 

Su verticalidad acusada, su roca labrada rica en agujeros y fisuras, y esa mezcla de caliza adherente y arenisca rugosa, propician itinerarios en torno al SEXTO grado. 

No resulta extraño pues que en los últimos 5 años hayan surgido rutas nuevas de calidad que combinan tramos equipados y terreno salvaje donde asegurar al gusto. 

Pinocho Miénteme propone una escalada mantenida en torno al 6b y el 6c. En el cuarto largo se rompe la homogeneidad, a pesar de haber intentado solventarlo sin éxito: El séptimo grado domina durante 10 metros, eso sí, buenos y asegurados, probablemente los más obligados de la ruta. 

Mención especial para el segundo y el sexto largo (antes de tumbar)

Arriba os exigirá atención. Como todas las vías de FontFreda, aparecen tramos de cuarto grado aderezados con piedra suelta y alguna fajeta. Nada grave. Esos largos tienen la calidad suficiente como para mantener el interés hasta el último metro. 

Ahí va la topo sin floritura alguna. 

y alguna foto de regalo


fotos

Placa del segundo largo, más fácil de lo que parece 

Ambiente en el tercer largo 


La jodimos... séptimo indecotable... 




Vent Pacà, nova via a Peña de Sin

$
0
0

Error, palabra que combinada con Escalada conduce a Desastre

Aquí quedó en anécdota y algo de vergüenza, que hubiera sido mucha de haber necesitado la intervención de los GREIM. 


Ferran en L2. 6c casi equipado

Sábado 26 de febrero, amanece frío y despejado en Peña de Sin. Empujamos nuestro último proyecto más allá de la vira. Invertimos parte del tiempo disponible en decidir cual de los tres posibles trazados seguiremos. Cuando empezamos el largo que nos acerca a los techos apenas quedan 2 horas de luz.

Suenan tambores, toco alguna lastra hueca, y recorro un trazado oblicuo me eleva por encima de la repisa. La roca entre buena, mala, peligrosa y brutal, cambia del rojo incierto a un gris labrado de soberbia adherencia. 

Oscurece. Rapelamos en medio del vacío. Tres rápeles larguísimos, directos y algo acongojantes nos depositan en el suelo. Hoy hemos cosechado un largo fácil en horizontal, y apenas un largo hacia arriba. Exiguo botín parece, y sin embargo, regresamos satisfechos por haber despejado las dudas acerca del itinerario. 

Domingo 27, algo cansados dudamos entre regresar y empujar la vía o una plácida jornada de deportiva. Un sol espléndido nos despeja la mente y despereza el cuerpo, la motivación regresa. A las 11 de la mañana aproximamos a la vía accediendo desde arriba. Estimamos rapelar unos 90 o 100 metros de terreno virgen por una línea que parece natural. 

Antes de las 12 alcanzamos la cima. Yerro el primer rápel descendiendo por Vibrations. Nuestra vía queda unos 20 mts más a la derecha. Remonto y rapelo de nuevo. Ahora sí, encuentro la última reunión de Sin Piedad. Rapelamos 50 mts por una cuerda de 9mm que chiclea y se estira como una goma hasta un nicho natural que se convertirá en reunión de nuestra futura vía. Emplazamos una chapa y de allí, con nuestras dos cuerdas seguimos descendiendo en oblicuo para alcanzar el último punto de ayer, la R8. 

Ester baja. Cuando procedemos a recuperar el rapel surge la descoordinación.

Erramos y las cuerdas se nos escapan. Flotan en el vacío lejos de nuestro alcance. 

Estamos a 200 mts del suelo, con aire bajo nuestros pies y unos techos por encima, sin medios para asegurarnos, abrir, o descender. Las cuerdas se balancean 10 metros a nuestra izquierda y 4 metros en el vacío más allá de la pared, tanto es el desplome de los techos que superamos. 

Tensión. Saboreo la rabia que me provoca nuestro error impropio de una cordada con pretendida experiencia. Dos tacos y tres juramentos después, hacemos inventario de las posesiones que deben permitirnos escapar de una cárcel desplomada. 

Móvil, tenemos un móvil para llamar en caso de necesidad. También dos pingos de cuerda de 2 metros de 7,2 mm para puentes de roca, un taladro y 16 parabolts  que deberían permitirnos hacer un Ae hasta la zona más cercana desde donde cuelgan las cuerdas, desde la que "cazarlas" a 4 metros de aire. 

Me visto para la faena. 


Vent cap aquí, o Ven pacá!!!

Y de repente, despierta el viento del Sur que va meciendo nuestras cuerdas. Se acercan. Seguidamente se alejan. Parecen burlarse de nuestra incompetencia, de nuestra carajada. "Novatooooos" susurra el viento 



Lo que el viento nos devolvió

Sacamos el cordino de 4mm que llevamos para izar nuestro pequeño petate. Lo cebamos en su extremo con un mosquetón y dos bolts y, como los antiguos cowboys del Oeste, iniciamos un concurso de lazos. Tirar, recoger y recuperar. Volver a tirar, recoger y preparar, a modo de pesca con caña. Al cabo de media docena de intentos, con la ayuda del viento y algo de fortuna, nuestro cordino se enreda en las maromas que mece la brisa. Ahora reímos nosotros: las cuerdas son nuestras. 

Ambiente sobre la R8, donde nos quedamos sin cuerdas


Nos quedan casi 5 horas para abrir 3 largos. 

Salida de la reunión. Bombeo adrenalina. La excitación de las maniobras anteriores todavía me embriaga. Escalada entusiasmante sorteando el techo que alejó las cuerdas. Primero a la izquierda de un diedro ciego y desplomado, sobre roca naranja rica en presa y canto, más allá de la vertical. Después bajo el techo, a base de friends en la fisura invertida: un A1 que me llena de júbilo y excitación, también de miedo. Dos metros más, un par de chapas, y superamos el principal escollo del día. De ahí, hacia arriba, la vía transcurre por una zona más humana en apariencia. 

El siguiente largo correrá a cargo de Ester, 20 mts alternando placa, fisurita,  placa y cambio de fisura hasta el nicho donde encontramos la cuerda que fijamos para rapelar. La incertidumbre termina aquí, el miedo no. La vergüenza aparecerá más tarde

Vem Pecar 

Por primera vez en mi vida abriré parte de un largo reasegurado al pingo de cuerda que cuelga de la cima. Trampa, no arriesgo una verdadera caída, no más allá del metro y medio de chicle con que la cuerda fija detendrá suavemente mi caída. 

Hay decisiones que no admiten matiz de grises, blanco inmaculado o negro oscuro. Estás vivo o estás muerto. Código binario. Tengo las manos manchadas. 

Me queda la decencia de explicarlo, y el propósito de no repetirlo

Y con esta entrada, a modo de confesión, trato de expiar mi pecado, lograr el perdón y la indulgencia. 


Intuyo que alguno caerá en la tentación de repetirla.

Si la disfrutáis, recordad que gozar del pecado, también es pecar. 


Venid y pecad, motivos los hay. Ahí van unas fotos


Travesía por la vira roja, y gran repisa de Dopé 

Ester en L3

Reabriendo por enésima vez el L6, ahora sí, precioso

L8, ya en la zona desplomada libre

Salida cachonda desde la (única) incómoda y colgada R9, penúltimo largo


Último largo, una belleza. Uffff, ufff ufff


Escalades a Roca Dreta de les Valls, la perla dels Ports. Tensiomàtic, nova via.

$
0
0

Al Port hi conviuen parets de boleta cantelluda (Roca Dreta), pudinga variada (Els Estrets), conglomerat terrós (Roques d'en Benet), i bola grossa (Masmut). També hi trobareu calcari, sovint papós (denominació d'en Sebastià per definir roca d'escassa adherència i poca presa). 

Tot variat i sempre envoltat de paratges màgics, solitaris i relativament desconeguts. 


La Roca Dreta de les Valls presumeix de roca bona, en diríem excel.lent pels estàndars del Sud. Una autèntica joia. 

Ferran repetint el 1er llarg de Tensiomàaatic!!!

Hi destaca la KRT , clàssica entre les clàssiques, homogènia, precursora i d'estètica insuperable equipada pel Kildo Carreté (el nom juga amb la sonoritat de les inicials). 

També la  Secreta Vida , un tros més difícil que la primera, igualment preciosa, i bastant més obligada. Equipada també per dalt per l'Indi i el Nando.  M'he descomptat dels cops que l'he repetida, la darrera l'any passat amb l'Ester, sempre sorpresos que la gent no s'hi atansi, amb l'esguard atent a noves possibilitats 

Menció especial per la Buscavires d'en Jipi i el Toni Cugat oberta (aquesta sí des de baix) al 95. Compromesa, sobre roca entre molsosa i variable, de recorregut incert (difícil trobar-ne l'inici), i amb un nivell de lliure estratosfèric (ressenya merament orientativa). Els signants de l'apertura eren habituals de Montserrat i Montrebei a l'època de l'esplendor guerrero: el Jipi autor de Frec a Frec, i el Toni coautor de Totxaires.

Inspirats per la repetició  que en vam fer amb el Kike, volguérem deixar la nostra empremta amb la Rapinyaires, menys compromesa però tampoc gaire visitada. Em consten les repeticions del Santi i de l'Arti. 

També hi trobareu vies relativament concorregudes com la Manel Muñoz, o la Tralalaika, que combinen ben a gust. 

I d'altres menys conegudes com la  Mercat de Mentides o la de l'Asun 


El darrer cap de setmana de març vaig convèncer al Ferran per arriscar-nos a visitar els Ports. Mirant models de vent, pluja i temperatura vam apostar per la Roca Dreta, encertant tot i la pluja de la matinada. 

Roca Grossa en primer pla, i Roca Dreta adosada (esperó). 
UUuummm tot està ben xop. 
Tot NO!!!.  Hi ha un esperonet que sembla sec

La pedra humida té la costum de trencar amb facilitat. Les preses dubtoses, quan mullen, salten. Els codolets mal enganxats peten, més encara en roca verge que no ha tocat mà de persona. 


Tensió màxima per obrir en lliure 240 metres de plaer, salvant els primers 8  metres de desplom salvatge. 

Com hem xalat, i com hem vibrat. 

Per això el nom de Tensiomàaatic!!!


El primer dia arrastràvem un bon grapat de friends. La pedra embutida en un ciment compacte no permetia grans alegries. 

El segon ja vam deixar claus i ferralla al cotxe, duent a l'arnés els 3 o 4 tòtems, un ganxo i el taladro. Per això hem optat per afegir algun bolt on havia entrat un friend despistat, o directament on l'exposició o la repisa propera elevaven massa l'aposta: que surti bé el primer cop no garanteix l'èxit en la repetició. 

També hem reubicat algun bolt per millorar-ne el xapatxe o la gestió de cordes. Són els inconvenients d'obrir des de baix... i quan la línia mereix, corretgim en repetir. 

La via ha quedat "equipada", tot i que cal una dosi de fredor per calmar els nervis entre xapa i xapa. A mi em continua fent por un llarg del Ferran, el 4rt, abans de pillar el tercer bolt. 

No sabria calibrar-ne el grau obligat. Recomanable tan sols a primers que vagin còmodes en 6c, i directament desaconsellable pels esportius de massa força que ho trenquen tot... l'Oriol ja m'entendrà. 

Amb les repeticions, quan l'estrés que produeix avaluar la resistència d'alguns codolets desapareixi, en baixàrà el grau. Ara però aneu-hi amb el 6c tot-terreny (terrain d'aventure) consolidat. Si penseu que el bolt mata les emocions i l'aventura, una visita avui us farà dubtar. 


Si la via ha sortit excepcional (estàndar "Port"), ja ho jutjareu els repetidors. Nantros ben contents


Punts ben positius, a part de l'emoció: que la via seca ràpidament després de pluja, un paratge que contribueix al regust màgic que envolta qualsevol escalada al Port, i la seva exposició Sud rigorós, que puntua a favor o en contra segons els dies. 

Eviteu dies de calor excessiva, i sobretot els de molt de vent... 

Només cal que mireu el cordino auxiliar a les fotos.  

Obrint L1


entrant a R2, també tensió...

Repetint L2


Vistes del riuet de Les Valls, des de la segona reunió

començament del 3er llarg. Dos moviments estranys i després Vè

El Ferran obrint el magnífic (i compromés) 4rt llarg

Ufff ufff xaval com t'has apretat ...



Obrint el també magnífic i vertical L5


Abans de domesticar....

i ja domesticat amb una xapa de regalo, 
pensant en el dia que em tocaria repetir. 
La repisa estava massa prop

Però també domestico els llargs del Ferran: L6

Començant el setè llarg, la última guindilla de la via...

Recull de ressenyes de La Roca Dreta de les Valls. 















Viewing all 241 articles
Browse latest View live